Navigace

CZK / EUR

5 tipů na čištění kamenných podlah

kamenna-dlazba.jpeg

Na kamenné podlaze časem ulpívají nečistoty a může dojít k jejímu zmatnění nebo dokonce poškození. Skvrny ale mohou vznikat i nevhodným způsobem čištění.

Je proto důležité k čištění kamenných podlah používat správné přípravky, abyste se z nich mohli těšit co nejdéle. Pojďte s námi proniknout do tajů péče o podlahy z přírodního kamene. 

Jak čistit kamenné podlahy? 

Kamenné podlahy mohou dodat interiéru velkou dávku elegance. Kameny sice pod nohama chladí, ale pokud se o ně budete dobře starat, dokážou zahřát váš domov.

Počasí, slunce, nečistoty a změny teploty zanechávají stopy na dlaždicích vaší terasy. To má často za následek skvrny, mech nebo nežádoucí zelené usazeniny.

Podlahy z přírodního kamene jsou velmi jemné. Kvůli jejich abrazivní povaze je může poškodit špína, písek, štěrk nebo jiné nečistoty. Je proto velmi důležité podlahu pravidelně zametat.

Jakmile odstraníte všechny nežádoucí usazeniny, můžete přejít k čištění. Pro správné čištění kamenné podlahy bez poškození používejte přírodní, nekorozivní produkty. K čištění kamenné podlahy nikdy nepoužívejte přípravky na bázi kyselin, nebo „levné“ odstraňovače skvrn.

Pokud je vaše podlaha z mramoru nebo travertinu, napoužívejte ani přípravky obsahující citronovou šťávu, ocet nebo jiné „babské recepty", protože by ji mohly poškodit.

Naše tipy pro údržbu kamenných podlah 

Mají vaše terasové dlaždice z přírodního kamene (jako je žula, čedič, pískovec, terakota nebo bluestone) po zimě matné skvrny nebo nazelenalý nános? Vyčistíte je velmi snadno, pokud použijete správné čisticí prostředky. Zde je několik nápadů, ale raději používejte profesionální produkty:

1 - Použijte vysokotlaký čistič 

Vaši krásnou kamennou terasu je možné důkladně vyčistit vysokotlakým čističem. Tato poměrně brutální technika však riskuje poškození a oslabení povrchu kamene. Z dlouhodobého hlediska to podpoří růst plísní a usnadní pronikání všech druhů nečistot. K čištění kamenných podlah je vhodné používat méně agresivní čisticí techniky. 

2 - Čištění podlahy bělidlem 

Bělidlo vám může pomoci vyčistit přírodní nečistoty. Časem jistě odstraní mech, který se usadil na vašich kamenech, ale dokáže vás zbavit i pěkných venkovních rostlin, které obklopují vaši terasu, pokud se jich dotknete tímto přípravkem.

Pozor: čistěte terasu večer nebo ráno, kdy na terasu nesvítí slunce a kámen je studený, jinak se můžete otrávit výpary. Při používání bělidla buďte opatrní. 

3 - Vyčistěte si podlahu ekologickými přípravky 

Nejlépe uděláte, když si vezmete dobré koště, kbelík teplé vody s krystaly sody nebo černé mýdlo a začnete drhnout. Na závěr dobře opláchněte.

Poté můžete provést druhé umytí, tentokrát tradičním mýdlem, a vypořádat se s nejodolnější špínou, než znovu opláchnete. Některé specifické produkty lze použít na konkrétním skvrny.

Například skvrny od alkoholu, čaje nebo kávy lze vyčistit vlhkou houbou a glycerinem nebo skvrny od oleje vydrhnete kartáčem, trochou vody a jedlé sody.

I když se to může zdát jako nejvhodnější řešení, bude obtížné odstranit ty nejodolnější skvrny. Některé skvrny jsou na podlaze už dlouho a ať drhnete sebevíc, neodstraníte je.

4 - Umyjte si podlahy černým mýdlem

V kosmetice se černé mýdlo osvědčilo už dávno. Je známé pro své exfoliační, čistící a změkčující vlastnosti. Díky tomu je stejně účinný pro domácí údržbu, zejména pro čištění obkladů, které odmašťuje a leští.

Někdy ale přírodní metody, jako je černé mýdlo nebo krystaly sody, k čištění kamenné podlahy nestačí. Je proto vhodnější používat profesionální řešení .

5 - Nezapomeňte na voděodolnou vrstvu vaší kamenné podlahy 

U nové podlahy zvažte její hydroizolaci. To jí poskytne extra ochranu a usnadní vám později práci při čištění.

Snižuje také riziko vniknutí tekutin, jako je káva, víno nebo olej do kamene.

Bezbarvý hydroizolační přípravek jednoduše nanášejte na kámen válečkem nebo houbičkou a dávejte pozor, aby se nevytvořily louže. 

Počkejte asi 48 hodin, než se ochrana projeví. Chcete-li zkontrolovat účinnost hydroizolace, jednoduše nalijte trochu vody na nenápadný roh kamene. Pokud se voda dostane do přírodního kamene, znamená to, že je nutná aplikace další vrstvy.

Objevte naše profesionální čisticí prostředky na kamenné podlahy 

Rádi byste zjistili, jak nejlépe vyčistit a udržovat vaši terasu nebo interiérové ​​podlahy z přírodního kamene? Hagerty vám nabízí vhodné čisticí prostředky pro jejich péči. 

Účinné čističe Hagerty zaručují čisté podlahy a dlouhotrvající lesk.

Čistič podlah z přírodního kamene 

Pokud hledáte profesionální přípravek na čištění kamenných podlah, podívejte se na Hagerty Natural Stone Care. Přípravek čistí a pečuje o vnitřní i venkovní podlahy z pískovce, terakoty, břidlice a další prodiúkty z přírodních kamenů.

Čistič odstraňuje prach a nečistoty a poskytuje ochranu proti skvrnám díky svému složení obohacenému o černé mýdlo a lněný olej. Navíc díky rostlinnému mýdlu a esenciálním olejům z citronu podlahy jemně provoní.

Čistič na mramorové podlahy

Má vaše mramorová podlaha stopy, mastné skvrny nebo usazené nečistoty? Vyzkoušejte Hagerty Marble Care. Čistič umožňuje čištění a péči o mramorové nebo voskované betonové podlahy.

Nyní víte o čištění kamenných podlah vše. Máte-li jakékoli dotazy, kontaktujte nás na adrese info@hagerty.cz.

Může Vás také zajímat

Jarní úklid: jak vyčistit venkovní nábytek

| Petra Koubová

Blíží se krásné dny a my si brzy budeme moci užívat naše venkovní prostory. Jaro ale znamená velký…

Přečíst článek

7-Leading-Space-Boosting-Bathroom-Design-Ideas-scaled.jpg

Naše tipy pro rychlý úklid koupelny

V koupelně trávíte čas každý den, a proto je důležité se o ni starat. Uklízet tuto místnost je však…

Přečíst článek

bytove-doplnky-domacnost-uklid.jpg

7 tipů pro udržení čistoty v domě

Udržet doma čistotu a pořádek není vždy snadné, zvláště pokud nemáte rádi uklízení. Radíme vám,…

Přečíst článek

sperky-I.jpeg

Víte jak čistit stříbrné šperky?

Stříbrné šperky mají tendenci oxidovat a to jim nesluší. Vraťte svým šperkům druhý život s…

Přečíst článek

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace