Navigace

CZK / EUR

Jak na efektivní úklid při stěhování

Move-out-cleaning-Belleville-640w.jpg

Stěhování není snadný úkol. Kromě toho, že se musíte zorganizovat, převézt nábytek a vyřídit všechny administrativní změny, nesmíte zapomenout ani na úklid, než předáte klíče majiteli, nebo dalšímu nájemníkovi.

Můžete si samozřejmě najmout úklidovou firmu, která vám tuto práci usnadní, ale těm, kteří se do toho chtějí pustit sami, doporučujeme oslovit své přátele a rodinu, aby vám pomohli. Máme tendenci podceňovat čas, který může úklid zabrat, takže čím více vás bude, tím rychleji bude hotový.

Jak tedy efektivně uklidit dům, když se stěhujete?

Sestavte si plán úklidu
Abyste byli efektivní a všechno klaplo, jak má, doporučujeme úklid naplánovat. Organizace je klíčem k úspěchu. Každé dostupné osobě přidělte konkrétní úkoly, a to od místnosti k místnosti, přičemž začněte tou, která je nejméně potřebná (například malá ložnice nebo sklep). 

Co se týče potřebného vybavení, budete potřebovat základní věci: houby, hadry, ručníky, smeták, vysavač, úklidové prostředky, kbelík, mop a pytle na odpadky. Pokud se vám nevyhnou ani opravy, nezapomeňte na sadu nářadí.

Připravte si i nápoje a jídlo. Není přece nic lepšího než dobrý aperitiv po takové námaze. Vaši přátelé to ocení, zejména ti, kterým dávají domácí práce zabrat. 

Jakmile budete mít plán, hned se pusťte do práce!

V jakém pořadí byste měli uklízet?

Ať už je dům či byt velký, nebo malý, bude vyžadovat stejný úklid. Níže je uveden seznam nejdůležitějších místností (nebo nábytku), které je třeba uklidit.

Úklid koupelny

Začněte odstraněním vodního kamene nebo skvrn od vodního kamene. Použijte vhodný přípravek a vydrhněte povrchy, na kterých zůstávají usazeniny (sprchové hlavice, kohoutky, stěny sprchového koutu atd.).

Pokračujte čištěním umyvadla a sprchového koutu. Poté přejděte k čištění zrcadla a případného skla sprchového koutu.

K čištění koupelny doporučujeme zvolit trojici rukavic z mikrovlákna Hagerty. Jedna vám umožní postarat se o okna a zrcadla, druhá o koupelnové dlaždice nebo keramiku a poslední o ocelové a nerezové baterie

Na závěr použijte čisticí prostředek na odblokování potrubí (umyvadla, vany nebo sprchového koutu) a na toaletu a nechte přípravky působit 2 hodiny. Pak je opláchněte a Vaše koupelna bude zářit.

Úklid kuchyně 

Pusťte se do úklidu kuchyně. Je dobré 24 hodin před úklidem vypnout chladničku a rozmrazit mrazničku. Poté přejděte k čištění polic a skříní.

Nejsložitější částí bude sporák. Odmastěte a vyčistěte troubu, odsavač par a varnou desku. Dobře vydrhněte plotýnky, abyste odstranili všechny odolné skvrny. Pak se pusťte do dřezu a vodovodní baterie. 

Pro všechny ocelové nebo nerezové povrchy doporučuje společnost Hagerty použít leštidlo White Metal Polish, které obnoví lesk vašich povrchů (dřezu, lednice, odsavače par atd.). U varných desek použijte přípravek Cooktop Care, který odstraní odolné mastné skvrny a pečuje o sklokeramiku. 

Nakonec nezapomeňte na myčku nádobí. Důkladně vyčistěte filtr a vnitřek myčky a neváhejte pustit myčku naprázdno s čisticí tabletou, abyste ji naposledy pořádně opláchli.

Čištění oken a žaluzií 

Mytí oken zahrnuje i čištění skel, parapetů, lišt a také žaluzií. To je časově náročnější úkol, než si možná myslíte. 

Pořiďte si správné čisticí prostředky, abyste byli co nejefektivnější, a buďte organizovaní. Začněte žaluziemi nebo roletami. Poté přejděte k rámům a drážkám a následně k parapetům. Pak vyčistěte skla oken (shora dolů) a dobře je vysušte. 

Myslete na svou bezpečnost. K čištění vysokých oken neváhejte použít teleskopickou násadu. 

Pro péči o okna a skla nabízí společnost Hagerty čisticí sprej Crystal Clean, který odstraňuje nečistoty, mastnotu a otisky prstů. 

Čištění klik dveří 

Na tento detail často zapomínáme, ale vydrhnuté kliky dveří, oken nebo schodišťové zábradlí udělají velký dojem. Ať už jsou z o nerezové oceli, mosazi nebo jiného kovu, na jejich vyčištění najdete v sortimentu Hagerty ten správný výrobek.

Na závěr - čištění podlah a koberců 

Poslední velký krok při úklidu bytu nebo domu jsou podlahy a koberce. Začněte tím, že všude utřete prach a vysajete každý kout. Pak vytřete všechny podlahy ve vaší domácnosti, abyste odstranili všechny usazené skvrny. 

K čištění dřevěných podlah použijte jemný přípravek, například Hagerty Wood Care. Na mramorové podlahy zvolte rychleschnoucí šampon, který zaručuje protiskluzový účinek, například Hagerty Marble Care. A konečně pro podlahy z přírodního kamene zvolte přípravek, který nezanechává stopy, například Hagerty Natural Stone Care.

Pokud máte koberce, pořádně je vyčistěte. Odolné skvrny nastříkejte SOS sprejem a celé koberce pak vydrhněte s pomocí pěnového šamponu. Nezapomeňte ano na venkovní podlahy (balkon nebo terasu) a stěnové lišty, které bývají často pokryté prachem. 

Doufáme, že jsme vám pomohli usnadnit úklid domu při stěhování. V případě dalších dotazů se na nás neváhejte obrátit. Hodně štěstí!

Může Vás také zajímat

Jarní úklid: jak vyčistit venkovní nábytek

| Petra Koubová

Blíží se krásné dny a my si brzy budeme moci užívat naše venkovní prostory. Jaro ale znamená velký…

Přečíst článek

7-Leading-Space-Boosting-Bathroom-Design-Ideas-scaled.jpg

Naše tipy pro rychlý úklid koupelny

V koupelně trávíte čas každý den, a proto je důležité se o ni starat. Uklízet tuto místnost je však…

Přečíst článek

bytove-doplnky-domacnost-uklid.jpg

7 tipů pro udržení čistoty v domě

Udržet doma čistotu a pořádek není vždy snadné, zvláště pokud nemáte rádi uklízení. Radíme vám,…

Přečíst článek

sperky-I.jpeg

Víte jak čistit stříbrné šperky?

Stříbrné šperky mají tendenci oxidovat a to jim nesluší. Vraťte svým šperkům druhý život s…

Přečíst článek

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace