Navigace

CZK / EUR

Jak vyčistit zašlé stříbro?

cutlery-rect.jpg

Stříbrné nádobí a příbory dokáží pozvednout běžné stolování na slavnostní událost. Problém je, že stříbro časem oxiduje a mohou se na něm objevit černé skvrny. Jak si poradit s čištěním zašlého stříbra? Objevte několik tipů, které vám usnadní každodenní život.

Proč stříbro černá? 

Tmavé skvrny na stříbře způsobuje sulfid stříbrný. Je to pevná černá sůl, která vzniká při kontaktu stříbra s kyslíkem a sirovodíkem. Ty jsou přítomny ve vzduchu a některých potravinách. Černání stříbra je důsledkem klasické oxidace.

Jak vyčistit zašlé stříbro? 

Zčernáním obvykle stříbrné předměty ztratí lesk a krásu. Leštěním nebo jinými technikami je lze obnovit, ale tento způsob čištění je docela pracný. Každé leštění navíc odebere z povrchu malé množství stříbra. Na postříbřených předmětech může manuální leštění poškodit tenkou vrstvu postříbření nebo ji dokonce zcela odstranit.

Proto je nejlepší zčernání předcházet jak je to jen možné a stříbrné šperky, starožitné stříbro, stříbrné příbory nebo jakékoli další stříbrné předměty, chránit před poškozením.

K čištění zašlého stříbra lze použít běžné domácí prostředky a čisticí prostředky. Důrazně se však doporučuje používat speciální, profesionální leštící hadříky a čističe.

Čištění stříbra bikarbonátem 

Jedlá soda nebo prášek do pečiva najdete v každé domácnosti. Odstraňují skvrny od červeného vína z látkových pohovek a čistí stříbrné předměty.

Smíchejte jedlou sodu s vodou a vytvořte pastu. Poté aplikujte přípravek na šperky nebo stříbrné předměty a jemně je otřete zubním kartáčkem. Po půl hodině opláchněte čistou vodou, osušte hadříkem a vyleštěte.

Tato technika pomůže, když je stříbro zašlé a vy jej chcete okamžitě použít. Není ale optimální. Je lépe použít profesionální přípravek speciálně na stříbro.

Čištění stříbra bílým octem 

Stříbro vyčistíte také jeho ponořením do směsi horké vody a bílého octa. 

Pokud je vaše stříbro pokryté četnými černými skvrnami, zkuste je na čtvrt hodiny namočit do neředěného horkého bílého octa.

Po koupeli stříbro vyjměte a opláchněte v mýdlové vodě, abyste neutralizovali účinky bílého octa.

Během práce ocet vydává nepříjemné pachy a stříbrné předměty vyčistí ale neochrání. Pro lepší a dlouhodobý výsledek raději použijte profesionální přípravek, navržený a testovaný pro čištění stříbrných předmětů.

Jak mohu zabránit ztmavnutí stříbra?

Aby vaše stříbro zůstalo třpytivé a nemuselo se příliš často leštit, existují různé vhodné techniky uchovávání stříbra v kombinaci s pravidelným používáním a pečlivým mytím.

Správné skladování stříbra 

Stříbro skladujte na suchém místě bez velkých teplotních změn. Vlhkost i teplo zvyšují rychlost oxidace stříbra.

Aby vaše stříbrné šperky a předměty zůstaly lesklé, uchovávejte je v prostorách, které tyto požadavky splňují.

Vitríny jsou ideální pro uložení jemného nádobí, protože regulují proudění vzduchu pro udržení stálé teploty a nezadržují nadměrnou vlhkost.

Nebalte ani neskladujte stříbrné nádobí s materiály, které podporují oxidaci. Mnoho běžných domácích předmětů může vašemu stříbru uškodit, protože obsahují chemikálie nebo vytvářejí prostředí, které podporuje zčernání.

Patří sem:

  • novinový papír a další běžné balicí papíry. Tiskařská barva na nich je kyselá a může stříbro poškodit 
  • plastové sáčky mohou také podporovat černání - zadržují vlhkost a zabraňují větrání, což není dobré
  • kartonové krabice se nedoporučují ke skladování, protože zadržují vlhkost a neumožňují správné větrání
  • nesvazujte své stříbrní příbory gumičkami. Obsahují síru a ta také způsobuje k zčernání.

Stříbro pravidelně udržujte 

Své stříbrné předměty pravidelně používejte! Skvělý způsob, jak zabránit tvorbě skvrn na vašich stříbrných předmětech, je jejich použití. Většina lidí své stříbro po použití čistí a vy byste také měli.

Při ukládání příborů se ujistěte, že střídáte talíře a příbory, aby byly všechny použity stejně. Jinak ty méně používané začnou černat.

Po každém použití stříbro umyjte

Stříbro čistěte horkou a mýdlovou vodou. Je dobré jej vyčistit hned po jeho použití, protože oleje z vaší pokožky nebo zbytky jídla mohou začít chemicky reagovat se stříbrem a poškodit ho.

Při manipulaci se stříbrem doporučujeme mít čisté ruce. Zkuste využít bavlněné rukavice.

Nevkládejte stříbrné příbory do myčky nádobí. To nezpůsobuje černání, ale čištění stříbra v myčce může zanechat stopy. Raději je myjte v ruce a opatrně čistěte.

Nenechávejte stříbro okapat a zaschnout na vzduchu, protože kapky vody mohou zanechat skvrny. Použijte měkký flanelový nebo bavlněný hadřík a jemně třete povrch stříbra v malých kruzích.

Jak stříbro efektivně čistit a chránit? 

Hagerty nabízí různé přípravky na čištění a péči o stříbro, které účinně chrání a čistí vaše stříbro (lázeň, leštící hadřík, pěna, leštidlo, pasta). Pokud chcete podpořit lesk svých stříbrných předmětů, zde jsou některé produkty, které vám pomohou:

Hagerty lázeň na stříbro

17342.png

Unikátní ponorná lázeň k okamžitému vyčištění a vyleštění stříbrných a postříbřených příborů. Silver Bath okamžitě odstraňuje zašlý vzhled a obnovuje jas i původní lesk..

Hagerty pěna na předměty ze stříbra, cínu a nerezové oceli 

17344.png

Stříbrné a postříbřené předměty čistěte bezfosfátovou pěnou Silver Care, která rychle čistí a zároveň šetrně leští předměty ze stříbra, cínu a nerezové oceli. Udržuje, obnovuje lesk a leští zoxidované kovy bez poškození povrchu.

Hagerty pouzdro na stříbrné nádobí

17345.png

Speciální pouzdro Silver Care Holloware bag, které chrání stříbrné a postříbřené nádobí před oxidací. Vyrobeno z vysoce kvalitní tkaniny a impregnováno látkou proti oxidaci a pro dlouhodobé zaručení původního lesku.

Hagerty utěrka na stříbro

17330.png

Pečovat byste měli i o své stříbrné šperky. Vyzkoušejte praktickou textilní utěrku Silver Cloth s účinnou impregnací. Čistí a obnovuje lesk stříbrných a postříbřených šperků a zamezuje jejich černání. Díky procesu pokročilé impregnace dodává stříbrným šperkům nový lesk. Zaručuje profesionální výsledky čištění. 100% bez oděrek.

Může Vás také zajímat

Jarní úklid: jak vyčistit venkovní nábytek

| Petra Koubová

Blíží se krásné dny a my si brzy budeme moci užívat naše venkovní prostory. Jaro ale znamená velký…

Přečíst článek

7-Leading-Space-Boosting-Bathroom-Design-Ideas-scaled.jpg

Naše tipy pro rychlý úklid koupelny

V koupelně trávíte čas každý den, a proto je důležité se o ni starat. Uklízet tuto místnost je však…

Přečíst článek

bytove-doplnky-domacnost-uklid.jpg

7 tipů pro udržení čistoty v domě

Udržet doma čistotu a pořádek není vždy snadné, zvláště pokud nemáte rádi uklízení. Radíme vám,…

Přečíst článek

sperky-I.jpeg

Víte jak čistit stříbrné šperky?

Stříbrné šperky mají tendenci oxidovat a to jim nesluší. Vraťte svým šperkům druhý život s…

Přečíst článek

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace